31 Mayıs 2015 Pazar

Camino de Santiago'da Yol Nasıl Bulunur?

Sadece sarı oku takip edin
Günler sürecek bir yürüyüşe kendinizi zihinsel ve bedensel olarak hazırladınız. Ama aklınıza takılan bir soru var. Dağlara çıkacaksınız, patikalarda yürüyeceksiniz, belki de çölden geçeceksiniz... Peki ya yolunuzu nasıl bulacaksınız?

Hangi rotayı tercih ettiğinize göre değişecektir, Güney'e, Kuzey'e veya en çok tercih edilen rota olan Fransız Yolu'nda Batı'ya gitmeniz yeterli. En basit yön bulma şekli bu gibi dursa da aslında değil. Hatta Camino de Santiago boyunca yanınızda pusula bile taşımanıza gerek yok.

Yapmanız gereken tek şey "sarı oku takip etmek". Camino'nun sembollerinden biri olan sarı ok, peregrinolara yolu göstermek için tasarlanmış bir işarettir.

Sarı ok her yerde karşınıza çıkabilir
Yerliler ve gönüllüler yıllardır Camino'da insanların yollarını daha rahat bulabilmeleri için yolu işaretliyor. Yol ayrımlarında hangi tarafa dönmeniz gerektiğini buradan anlıyorsunuz. Bazen bir taşın üstüne, bazen bir binaya, ağaca, yol tabelasına, direkt yolun üstüne... Kısacası etrafınızda silinme ihtimali olmayan her yere bu sarı okları koyarak yolu tarif ediyorlar.

Yine de dikkatli olmakta fayda var. Çünkü Fransız Yolu'nda çok sık bu işaretlere rastlasanız da, pek tercih edilmeyen Aragon veya Le Puy gibi rotalarda sarı oklara denk gelme olasılığınız çok az. Ayrıca Camino'ya kış zamanında giderseniz bazı işaretler karla kaplı olacağından yön bulmanız zorlaşabilir.

İkilemde kaldığınızda, ya başka birine danışın, ya da yanınızda taşıyabileceğiniz haritadan, uygulamadan veya rehber kitaptan yardım alın.

Buen Camino


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder