11 Mayıs 2015 Pazartesi

El Camino de Santiago'ya Yılın Hangi Zamanı Gitmeli

Pireneler
El Camino de Santiago hakkında şimdiye kadar ne olduğu, rotaları ve maliyetinin ne kadar olacağı gibi bilgiler verdim. Peki ya ne zaman yola çıkmalı? Ocak ayının soğuk günleri ya da Temmuz sıcağı farketmez. Ne zaman yola çıkmak isterseniz, yapabilirsiniz. Değişen sadece göreceğiniz manzara, sıcaklık ve peregrino sayısı olacaktır. Camino'yu yürümek için yılın hangi ayını tercih etmek gerek?

El Camino de Santiago için aktif sezon Mart ayında başlar, Kasım'da sona erer. Yaz aylarında peregrino sayısı zirve yapar. 

Aralık-Ocak-Şubat: Bu aylarda yolda fazla peregrino görülmez. Sezon dışı dönem olduğu için bazı alberguelerin de kapalı olduğunu görebilirsiniz. Ancak merak etmeyin, hala hizmet veren yerler var. Bu aylarda giderseniz tamamen yalnız geçireceğiniz günler olacak. Bazı günler alberguedeki tek müşteri siz olacaksınız. Yine de ruhsal yenilenme ve kendi sesini dinlemek isteyenler için büyük bir fırsat. Yoğun kar yağışı ve soğuğa hazır olun. Pireneler ve Galiçya'nın yüksek bölgeleri çok soğuk olacak. Özellikle karla kaplı olduğu dönemlerde Saint Jean Pied de Port'tan Roncesvalles'e Pireneler'i aşarak giden Napolyon Yolu hakkında uyarılar yapılıyor. Bu dönemde dağa çıkmak yerine, vadiden dolaşan Valcarlos Yolu öneriliyor. Yolunuzu bulmanızı sağlayan işaretlerin de üzeri karla kaplı olacağından, her zaman kaybolma riskiniz var.

Camino rotaları ve İspanya'nın yıllık yağış ortalaması
Mart-Kasım: Kış aylarından farklı olarak havanın nasıl olacağını tahmin edebilirsiniz. Ne zaman yağmur yağacağını, fırtına olacağını veya güneş açacağını tahmin etmek için gökyüzüne bakmak yeterli. Sezonun başlangıç ve bitiş ayları olduğundan, yollarda peregrinoları görmek mümkün.

Nisan-Mayıs: Camino'yu kendini yenileme amacı ile tek başına yürüyen çok fazla peregrino ile karşılaşacaksınız. Çok fazla kalabalık olmayan bu dönem, pek çok kişi için Camino'yu yürümenin en güzel zamanı olarak adlandırılıyor. Alberguelerde yoğunluk başlasa da, yatacak yer bulma konusunda sıkıntı yaşanmıyor. Bu aylar ekinlerin büyümeye başladığı aylardır. Leon'a kadar uzanan devasa buğday tarlalarının arasında yürürken, rüzgarın etkisiyle başakların denizin üzerindeki dalgalar gibi salındığını göreceksiniz. Galiçya'da açan çiçeklerin kokularının birbirine karıştığına tanık olacaksınız. Yemyeşil bir doğa ve tertemiz hava sizi bekliyor. Küresel ısınmadan dolayı hava sıcaklığı her sene değişkenlik göstermekte. Bu aylarda bazı seneler sıcak ve kurak, bazı seneler de yoğun yağışlı olduğu söyleniyor. Yine de yılın ne zamanında giderseniz gidin, okyanus etkisinden dolayı Galiçya bölgesinde yağış ihtimali her zaman var.

Yaz ayları boyunca El Camino de Santiago'da hava hep güzeldir
Haziran-Temmuz-Ağustos: Yaz ayları Camino de Santiago için en yoğun olan dönemdir. Çalışanların yıllık iznini kullandığı, öğrencilerin tatilde olduğu bu dönemde Santiago de Compostela'ya günde ortalama 1500 kişi varıp compostela denilen belgesini almakta. Ben de başlamak için bu dönemi tercih ettim ve Temmuz'un ortasında orada olacağım. Kalabalık yüzünden yürüyüşünüzü erken saatlerde (öğleden sonra 3-4) bitirmek zorunda kalabilirsiniz. Aksi takdirde alberguelerde yer bulamayabilirsiniz. Neredeyse her 100 metrede bir peregrino ile karşılaşacağınız için, özel zaman bulma konusunda da sıkıntı yaşayacaksınız. Özellikle tuvalet molası için çalıları kullananlar bu sorundan muzdarip. Ancak yine de bence yılın en güzel dönemi bu aylar. Hem insanlarla muhabbet etme imkanının fazla olduğundan, hem de yağış ihtimalinin çok az olması benim için en önemli etkenler. Şapkanızı ve güneş kreminizi unutmayın. Hava her zaman güzel olacak, yine de bir-iki gün yağmura denk gelebilirsiniz.

Eylül-Ekim: Yoğunluk açısından Nisan-Mayıs dönemiyle aynı olan Eylül-Ekim ayları, yeşilin yerine pastoral renklerin başladığı dönemdir. Yol ormanlardan geçtiği sırada doğal harikalar ile karşılaşacaksınız. Yine de kafanıza dikkat edin, ağaçlardan düşen kestanelerden dolayı yaralanmalar yaşanıyormuş. Eylül ayı sıcak geçebilecekken, Ekim ayının sonlarında yağışa hazır olun.
 
Buen Camino
 
 


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder