30 Mart 2015 Pazartesi

El Camino de Santiago Nedir

Ülkemizde çok az insanın bildiği bir yoldur Camino de Santiago... Özetle anlatmak gerekirse eğer, ne kadar süreceğine senin karar verdiğin, en meşhur rotası olan Fransız Yolu'nun ise 800 kilometre olduğu, bitirdiğinizde Santiago de Compostela şehrinde "Compostela" adında bir sertifika verilen yürüyüş rotası ve esasen, hac yoludur.

El Camino'nun rotaları
Benim de blogu açmama sebep işte burada başladı. Bir çok Türk gezgini, Avrupa ve Dünya seyahatleri hakkında yazı hazırlarken, sadece duyan bir kısmı Camino'nun ne olduğundan bahsetmişler, maalesef yapanlar ise anlatmamışlar. Tabi bir de "kim yaptı ki anlatsın" diye düşünmek gerekiyor. Camino'nun resmi sitesi her sene kaç kişinin nasıl, nereden, hangi şekilde yürüdüğünü içeren istatistikler sunmakta. Buna göre;

2004'ten 2013'e kadar sadece 135 Türk Camino'yu bitirerek Compostela adı verilen belgeyi almış. (Güncelleme: 2014 yılında 35, 2015 yılında biri de ben olmak üzere 27 Türk Compostela'yı almış.)

Bu rakamlardan kaç Türk'ün bilgi sahibi olduğunu anlayabilirsiniz aslında. Toplamda ise, her sene bu yolu ortalama 200000 insan bitirmekte.

Camino'yu, 2012 yılında Interrail üzerine araştırmalarımı yaparken, Charlie Sheen'in babası olan Martin Sheen'in bir filmine denk gelerek öğrendim. Filmin ismi "The Way". Filmin ismi ve konusu birbiri ile bağlantılı, çünkü "camino", "yol" demek.

Tarihte Hristiyan rahiplerinin, Aziz Santiago'nun mezarının olduğuna inandıkları yer olan Santiago de Compostela şehrine gitmeleri ile başlamış hikaye. Avrupa'nın çeşitli yerlerinden gelen bu insanlar, izledikleri rotalar ile yolu şekillendirmişler. Günümüzde ise ruhani, kişisel, kültürel sebeplerle peregrinolar her sene Santiago de Compostela şehrine akın ediyorlar.

Yolun sonunda ise bir mucize olacağına inanılmakta. Her peregrino, isteklerinin kabul olacağını düşündüğü için bu yolculuğa çıkmakta. Ancak mucizeler yolun sonunda değil, yolun ta kendisinde. Yol sırasında herkes din, dil, ırk demeden birbirine yardımcı oluyor. Etrafınızda göreceğiniz her insan, hedefe doğru ilerleyen herkesi kendi ailesi gibi görmekte.

Çoğu pilgrim bu seyahati tek başına gerçekleştiriyor. İnsanı arındırdığı, iç hesaplaşmasını yaptırdığı, bitirdiğinizde ise hayattaki en büyük zorluklarının bile üstesinden gelebileceklerinin farkına vardıklarını söylemekteler.

Her sene peregrinoların çoğu yürüyerek yapsalar da, caminoyu bisikletle, at üstünde veya tekerlekli sandalye ile de tamamlayabiliyorsunuz. Yeter ki araba, otobüs gibi araçları kullanmayın.

En meşhur rota olan Camino de Frances
Peki ya Hristiyan hac yolunda diğer dinlerden insanların işi ne derseniz eğer, herkesin kendi amacı olduğunu, tüm dinlerin mensuplarının bu yolu yürüyebileceğini, günümüzde kültürel bir seyahat olarak da kabul gördüğünü söylemem lazım.

4 yorum :

  1. Yanıtlar
    1. Fatma Hanim Merhaba
      St Jean pied de port dan başlayarak
      2015 de 22 günde bitirdim.
      2016 yılını eşimle aynı yolu 26 günde yürüyerek bu gün Türkiye ye dönüyoruz.775 km olarak sertifamizi ikinci defa aldık.Bir sefer yürünerek anlaşılacak bir yol olmadığını gördük.saygilar

      Sil
    2. Caglar bey ya da bu yolu yurumus bir baskasi.. Eylul ayinda biz de arkadaslar ile bu yolu yurumeyi planliyoruz.Ancak kafamizda bazi sorular var.Mail adresinizden ya da baska bir sosyal platformdan bu konuda biraz yardimci olabilir misiniz?

      Sil