23 Mart 2015 Pazartesi

Avrupa'da Su Bulmak

Tabi bu kadar abartmayın da...
Başlığa bakıp abartıyor demeyin. Avrupa'da Türkiye'de içtiğimiz kalitede su bulmak sandığınızdan daha zordur. Alışkanlıklarından ötürü kaynak suyu tüketmeyen Avrupalılar, bol mineralli, gazlı su içerler.

Yorucu geçen bir günün ardından kana kana su içmek mi istediniz? İşte bu o kadar da kolay değil. Suyun tadı alışkın olduğunuzdan daha farklıdır. Dışarıda bir gün bekletilmiş soda veya aspirine, hatta klorlu musluk suyuna benzetebilirsiniz tadını. Bu benzetme şişelenmiş sular için geçerlidir.

Peki ya ne yapmalı? Su alırken şişeleri iyi incelemenizi öneririm. Üzerinde soda anlamına gelen 'gas, gazeuse, gassoso' yazan sulardan kesinlikle uzak durun. 'Natural spring water' ise sizin aradığınız su.


Tabi bu şişeşenmiş kaynak suları bile her zaman aradığınız tadı size vermez. Verdiğiniz para çöpe gitmesin diye de içmek zorunda kalırsınız. En büyük fark suyun içindeki sodyumda. Eğer terlerseniz bu sodyum yüzünden üzerinizdeki siyah tişörtte beyaz lekeler oluştuğunu görebilirsiniz.

Careffour-Paris-Malakoff 1.5 litrelik su 19 Cent
Madem şişe suyu almak da riskli, hem de masraf yapmak da istemiyorsanız, musluk suları ya da yollarda göreceğiniz sebiller ihtiyacınızı karşılarlar. Musluk suyu içilir mi diye düşünebilirsiniz. Çoğu şişe sudan daha lezzetlidir, tanıdığım birçok Avrupalı da suyunu musluktan içmekte. Hatta abartmadan söyleyebilirim ki, Amsterdam'da gittiğim bir barın tuvaletindeki levhada, musluktan akan su için içilebilir yazıyordu.

Durum böyleyken suya niye para veresiniz ki? Ben yine de şişelenmiş su içmek istiyorum derseniz, küçük marketlerden, büfelerden ve otomatlardan uzak durun. 50'lik şişe su, Türkiye'de genel olarak 50-75 Kuruş'a satılırken, Avrupa'da sabit bir fiyat bulunmuyor. Aldığım en ucuz 50'lik su 12-15 Cent, en pahalısı 3.75 Euro idi. Market fiyatları 25-75 Cent arası değişirken, büfelerde 1-1.5 Euro arası su bulabilirsiniz. Red Light District'te 2 Euro'ya su alırsanız şaşırmayın. Aldığım en ucuz suyun fiyatını resimde görebilirsiniz.

Damrak-Teasers-Hamidiye Su
Peki soğuk su yaygın mı? Büyük marketlerde soğuk su bulmak çok zordur. Örnek vermek gerekirse, 3M Migros büyüklüğünde bir markette görevlilere danışa danışa bulduğum soğuk su dolabı sadece 20 şişe su alabilecek büyüklükteydi. Ufak işletmelerde ise şansınız daha yüksek. Sebillerde ise her zaman ferahlatıcı soğuklukta su bulabilirsiniz.

Türklerin yoğun yaşadığı yerlerde ise tanıdık markalara denk gelmek mümkün. Amsterdam Damrak'ta cadde üzerindeki marketlerden birine yiyecek birşeyler almak için girdiğimde, sadece dolapta gördüğüm Hamidiye Su'yu alıp çıktığımı bilirim. Ertesi sene aynı markete yine gittim ve beni yanıltmadılar. Bu sefer de Hayat Su bulabilmiştim.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder