29 Mayıs 2015 Cuma

Camino'da Günlük Yürüme Mesafesi

El Camino'da günde kaç km yürümeli?
7'den 70'e, hatta belki de 100'e kadar her yaştan insan peregrino olmak için Camino'yu yürüyor. Peki günde ortalama olarak katedilen mesafe ne kadar?

Sıcaklık, alberguelerde yer bulma telaşı, etabın zorluğu, yaşınız, ayak sağlığı gibi çeşitli değişkenler yürüyüş mesafesine etki edebiliyor. Mesela, yaz aylarında yoğunluk öyle artıyor ki, alberguede yer bulamazsanız ve bulunduğunuz yerde kalacak başka bir yer yoksa, diğer alberguenin bulunduğu yere kadar fazladan yürümeniz gerekebilir. Veya Fransız Yolu'na Saint Jean Pied de Port'tan başlarsanız ilk gününüzün en zorlu gün olma ihtimali var. Roncesvalles'e giden Napolyon Yolu'nu tercih ederseniz, yol Pireneler'den geçiyor ve dağlara tırmanmanız gerekiyor. Çok fazla yürüyemeden günü yarıda kesme ihtimaliniz var.

Peki her gün böyle mi oluyor? Hayır. Vücudunuz bir süre sonra kondisyon kazanıyor ve daha uzun mesafeleri daha rahat bir şekilde yürüyebiliyorsunuz. Size önerim, ilk günlerinizde acele etmeyin. Santiago'ya hızlıca ulaşma telaşına kapılmanıza gerek yok. Sonuçta Camino bir yarış değil.

Ortalama ne kadar mesafe katediliyor? Deneyimli peregrinolar bu konuda ağız birliğine varmış durumda. Fazla spor yapmayan ortalama bir insan günde yaklaşık 25 km yol yürüyebiliyor. Bu sizin için 20 de olabilir, 50 de olabilir. Tek yapmanız gereken, vücudunuz artık yeter dediği anda bırakmanız.

Size garip gelebilecek pek çok duruma da hazır olun. Yanınızdan 80 yaşındaki dedeler ve nineler rüzgar gibi geçip gidebilirler.

Camino yollarında bir peregrino
En çok dikkat etmeniz gereken yeriniz, ayaklarınız. Eğer ayaklardan kaynaklı bir sorun yaşarsanız acı bir şekilde günü noktalamak zorunda kalabilirsiniz. Bilek burkulmaları önemli bir sorun olsa da, yürüyüş mesafenize belki de en çok etki edecek olan konu, ayağınızın su toplaması. Gerekli önlemleri alın, ve iyileştirmeye değil, su toplamasını önlemeye çalışın. Ayağınızda bir acı hissettiğiniz anda durun ve dinlenin.

Eğer yapma fırsatınız olursa, Camino'ya başlamadan önce bir süre kendinizi deneyin. Önce yanınıza yük almadan günde 10 kilometre ile başlayın. Sonra yavaş yavaş yükünüzü arttırın ve yürüdüğünüz mesafeyi arttırın. Bir süre sonra vücudunuz yürüyüş temposuna aşılacaktır ve Camino'ya başladığınız zaman alışma derdini çekmeden rahatça yolun keyfine varın. Doğruyu söylemek gerekirse, kimsenin normal zamanda sırtında 8-10 kilo yük ile günde 25 kilometre yol yürümüyor. O yüzden önceden biraz antrenman yapmakta fayda var.

Buen Camino

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder