26 Mayıs 2015 Salı

El Camino'da Çamaşır Yıkamak

Camino'da çamaşır yıkama
El Camino de Santiago eşya rehberinde, neden yanınıza az eşya almanız gerektiğini anlatmıştım. Peki sadece birkaç parça kıyafet ile 30 gün boyunca bu kadar insan nasıl idare ediyor?

Cevabı basit. Her gün yapması gerekenler listesinde ilk basamaklara çamaşır yıkamayı koyarak. Eğer planlı döngüyü siz de ayarlarsanız, hiç sıkıntı çekmeden temiz kıyafetler ile yolculuk edersiniz.

Nedir bu çamaşır döngüsü? 

Her peregrino yanında iki, en fazla üç gün yetecek kadar kıyafet taşır. Sabah albergueden çıkar, gün boyu aynı kıyafetleri giyer, öğleden sonra yürüyüşünü bitirir. Albergueye vardığı gibi üstündekileri çıkartır ve kıyafetlerini yıkar, kurumaları için asar. Üstüne de ertesi gün giyeceği kıyafetleri giyer. Sabah olunca kurumuş kıyafetlerini toplar ve yola çıkar. Her gün bu döngü devam eder.

Eğer kıyafetlerinizi yıkamak için isteğiniz ya da enerjiniz yoksa ve akşam yemeğinden sonrasını beklerseniz, kıyafetlerin kuruması için yeterli zamanınız kalmayabilir.

Çamaşırlar nerede yıkanıyor?

Her peregrinonun kendine ait bir yöntemi var. Bazıları duştayken kıyafetlerini de yıkar. Böylelikle iki işi aynı anda aradan çıkartmış olur.

Alberguede havlu ve çoraplarını ranzalarına asan peregrinolar
Bu konuda genel geçer yöntem ise lavaboyu kullanmak. Dilerseniz suyun akışını engellemek için tıpa da kullanabilirsiniz.

Çamaşır makinesi ise pahalı olması sebebiyle pek de tercih edilmeyen bir yöntem. Yine de diğer insanlarla anlaşıp aynı makineyi beraber kullanabilirsiniz. Bazı alberguelerde çamaşır makinesi bulabilirsiniz, ayrıca ücretini ödediğinizde size deterjan da veriyorlar.


Peki çamaşırları kurutma?

Genellikle bu işi eski yöntemlerle halledeceksiniz. Güneşli havalarda dışarıya asın, sabaha kadar kurumuş olacaklardır. Ya da başkalarına rahatsızlık vermeyecek şekilde yattığınız ranzanın kenarlarına da sıkıştırabilirsiniz.

Kurutma makinesi ise diğer yöntem. Bazen bu makinelere denk geleceksiniz ancak hem pahalılar, hem de çok yüksek sıcaklıkta çalıştıkları için elbiselere zarar verebilirler. Çamaşır makinesinde olduğu gibi, kurutma makinesini de diğer insanlarla ortaklaşa kullanabilirsiniz.


Buen Camino

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder