13 Mayıs 2015 Çarşamba

Hostel Nedir

Klasik bir hostel odası
Genellikle backpackerların kullandığı hosteller, bir odanın içine çok fazla yatak veya ranza yerleştirilmesiyle oluşturulan otellerdir. Aynı anda pek çok milletten birbirini tanımayan insanların birlikte kalmalarından dolayı zamanla hostellerde ayrı bir kültür oluşmuştur.

Tüm gün şehirleri "o kazan, ben kepçe" anlayışı ile dolaşan backpackerlar, günün büyük bölümünü gezerek geçirirler. Otellerin pahalılığı ve odanın sadece gece gelip uyumak için kullanılacak olması, daha ucuz olan hostellerin tercih edilmesinin sebepleridir.

Hostellerde, oteldeki gibi oda değil, yatak kiralanır. Bir odanın içine doldurulan yatak veya ranzaları diğer insanlarla paylaşırsınız. Bu insanlarla kalacağınız süre boyunca aynı ortamda yaşamak, beraberinde yazılı olmayan belirli kuralları getirir.

Amsterdam Hostel Janson
Saygı: Hostel odasında kalırken, en önemli kural karşılıklı saygıdır. Sonuçta istemeseniz de aynı odayı paylaşacaksınız.
Kişisel Alan: Yatağınızın çevresinde kalmaya dikkat edin. Başkasının yatağına yaklaşmanız insanları rahatsız edecektir.
Çanta-Bavul: Çantanızı odanın ortasında bırakmayın. İstediklerinizi aldıktan sonra kenara koyun ya da yatağın altına yerleştirin.
Pencere: Sıcak havada pencereleri kapatmak için mutlaka izin isteyin.
Priz: Tüm prizleri kullanmayın, sizden başka telefonunu şarj etmek isteyen olabilir.
Tuvalet: Uzun süre tuvalette durmanız, ihtiyacı olan diğer insanların girmesini engeller.
Işık: Saat 11'den sonra odada ışıkları açmayın. İnsanları uyandırmamak için el feneri kullanabilirsiniz.
Gürültü: Gece ya da gündüz fark etmiyor her zaman uyuyanlar olabilir. Fazla gürültü yapmamaya dikkat edin.
Eşyalar-Kıyafetler: Eşyalarınızı etrafa saçmayın. Birisi size ders vermek için her şeyi kenara dağınık bir şekilde yığabilir. Başkasının yatağına kıyafet bırakmak da saygısızlık olabileceği gibi, başka anlamlar da içerebilir. İngiliz bir kızın yatağıma iç çamaşırını bırakması gibi...

Dünya'nın en kötü hosteli olmakla övünen
Hans Brinker'den bir poster
Hostellerde ortak kullanım alanları genellikle lobi ve mutfaktır. Lobide sandalye, koltuk, masalar, televizyon ve müşterilerin kullanması için bilgisayarlar bulunur. Mutfakta ise, mikrodalga fırın, tost makinesi, buzdolabı, lavabo, çatal-bıçak-kaşık, bazen de ocak ve tencere-tava bulabilirsiniz. Kendi yemeğini hazırlamak isteyenler için büyük nimet.

Güvenlik her zaman aklınızda kalan bir soru olacaktır. Bazı hostellerde kilitli dolaplar vardır. Tüm eşyalarınızı bu dolaplara koyabilirsiniz. Anahtarlar genellikle resepsiyonda bulunur. Anahtar yoksa yanınızdaki asma kilitleri kullanabilirsiniz. Eğer dolap bulunmuyorsa, en basit güvenlik yöntemi, yatağın altına koymak. Eşyalarınız göz önünde olmadığı için başkalarının dikkatini çekmeyecektir. Değerli eşyalarınızı ise, duşa girerken bile yanınıza alın.

Hostellerde sosyallik üst seviyededir. Başkalarıyla tanışmak sandığınızdan daha kolaydır. Ne olduğunu bile anlamadan diğer insanlarla çok yakın arkadaş olabilirsiniz. Yemek yemeye ya da gezmeye giderken diğer insanları davet etmek adettendir. Bu şekilde, şehri dolaşırken size eşlik edecek ya da akşam bir şeyler içip muhabbet edebileceğiniz yeni insanlar ile tanışabilirsiniz.

Hostellerde karşılaşabileceğiniz kahvaltı
Hostellerde verilen kahvaltıdan büyük beklentileriniz olmasın. Yine de ucuz olması sebebiyle karnınızı doyurabilmek için en güzel fırsat. Klasik hostel kahvaltısında kızarmış ya da normal ekmek, süt, portakal suyu, kahve, bitki çayı, mısır gevreği ya da müsli, peynir, salam, salatalık, domates, reçel, yağ ve fıstık ezmesi seçenekleri olur. Çeşit gözünüzü aldatmasın, hepsini bulamayacaksınız. Açık büfe gibi bu seçeneklerin hepsi karşınızda olsa da, bir süre sonra ekmek biteceği için kahvaltı yarıda kesilebiliyor.

Tuvaletleri ve duşları paylaşımlı olarak kullanmanız gerekecek. Hostelin büyüklüğüne göre, tuvalet ve duş odanızda olabileceği gibi, her katta birer tane olacak şekilde de olabilir. Kızların ve erkeklerin ayrı tuvaletleri olabileceği gibi, karma da olabiliyor. Temizlik konusunda ise dert etmeyin, pek çok hostelin tuvaletleri temizdir. Eğer duştan soğuk su akıyorsa ya da su basınçlı gelmiyorsa, diğer duşları deneyin. Bu çözüm bazen işe yarıyor.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder