14 Mayıs 2015 Perşembe

Pisa

Pisa Mimar ve Mühendisler Odası
bu olaya bir el atmalı
Pisa denilince akla hemen dünyaca ünlü kulesi gelir. Şehrin simgesi olan Pisa Kulesi, Eğilen Kule (Leaning Tower) olarak da anılır. Pisa Katedrali ile beraber Piazza dei Miracoli'de (Mucizeler Meydanı) ayrılmaz bir ikili oluşturmuşlardır. Aynı meydanda şekil itibari ile bir kapkeki (cupcake) andıran vaftizhane ve anıt mezar da bulunmaktadır. Şehir ayrıca dünyaca ünlü bilim adamı Galileo Galilei'nin yaşadığı yerdir.

Toskana Bölgesi'nin liman şehri olan Pisa, zamanının güçlü şehir devletleri olan komşuları Cenova ve Venedik'e "Bakın biz çok zenginiz ve güçlüyüz." diye ibret olması için katedrallerinin yanına o zamanlar için devasa sayılabilecek bir çan kulesi yapmaya başlamış. Çeşitli sebeplerden dolayı uzun süre tamamlanamayan kule daha yapılırken altındaki zeminin çökmesiyle eğilmeye başlamış. Aslında eğilen sadece kule de değil. Aynı meydanda yer alan diğer yapılarda da eğilme gözle görülebilecek seviyede. Efsaneye göre Galileo farklı ağırlıktaki iki top güllesini aynı hızda yere düşeceklerini göstermek için kuleden aşağı bırakmıştır.

Geçmişte Mussolini, kuleyi düzeltmeleri için emir vermiştir ancak bu çalışmalar kulenin daha da çok eğilmesine yol açmıştır. 1990-2001 arasında kapsamlı bir restorasyondan geçen kule, artık eskisinden daha da sağlam durumdadır.

Tarihte muhtemelen alay konusu olan bu mühendislik hatası, günümüzde değil Pisa'nın, İtalya'nın gurur duyduğu bir sembolü haline gelmiştir ve her yıl turistlerin şehre akın edip garip fotoğraflar çekmesinin sebebidir. Ve kendi düşüncemdir ki, kulenin meşhur olması, şehirdeki diğer yapıları önemsiz hale getirmiştir ve turistik bir değerleri yoktur. Şehirde sadece birkaç saat geçirmeniz yeterli. Sonrasında yolculuğa devam edebilirsiniz.

"Yapamadı" vol 1: Pisa Kulesi
Şehre trenle geldiniz ve kuleye gitmek istiyorsunuz. Bunun için üç seçeneğiniz var.

1) Pisa Centrale İstasyonu'ndan yürüyerek: Pisa'nın merkez istasyonunda inip şehrin tarihi sokakları arasından yürüyerek meydana gidebilirsiniz. İstasyon ile kule arasındaki mesafe yaklaşık 1.5 km.

2) Pisa Centrale İstasyonu'ndan otobüsle: İstasyonun hemen önünden kuleye kadar giden otobüslere binebilirsiniz.

3) Santa Rossore İstasyonu: Pisa Kulesi'nin hemen yanındaki istasyon olan Santa Rossore'de inerseniz birkaç dakikalık yürüyüş ile Mucizeler Meydanı'na ulaşabilirsiniz.

Pisa'ya Roma'dan gece trenini kullanarak gitmiştim. Centrale istasyonunda uyumak için uyku tulumumu yere serdim ancak gözüme bir gram uyku girmedi. Tren istasyonunda benim gibi backpackerlar ve aileler olsa da, akli yönden kısıtlı olup kötü kokan evsizlerin de bulunması, ufak olması ve etrafta çok fazla böceğin dolaşması her an tetikte olmama sebep oldu. Ayrıca hala dinledikçe yüzümde bir tebessüm oluşsa da, sabaha kadar hoparlörden son ses As Do Mar markasının ton balığı reklamını yayınladılar.

'Cause this is thriller, thriller night
Sabahın ilk ışıklarında tren istasyonunun hemen karşısındaki Tiffany Cafe'de Audrey Hepburn posterleri ile beraber kahvaltı yaptım ve kuleye doğru yürümeye başladım. Erken saatlerde meydanda olmam nedeniyle etrafta benden başka hiç kimse yoktu ve dilediğim gibi etrafta dolaştım, fotoğraf çektim ve Pisalı mimar ve mühendisler ile dalga geçtim.

Tam da o sırada arkadaşımın cüzdanını kaybetmesi keyfimizi fazlasıyla kaçırsa da, Pisa hakkında her zaman olumlu düşüncelerim oldu. Sonraki İtalya seyahatimde kuleyi yine ziyarete gideceğim, çünkü ikinci kere görmeye değer.




Pisa'nın konumu

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder