6 Haziran 2015 Cumartesi

Çalışma Kampında Bir Gün Nasıl Geçer

Gönüllü çalışma kamplarında bir gün nasıl geçer
Kararınızı verdiniz, tercihlerinizi yaptınız, kampınız belli oldu, vizenizi aldınız ve kampa gitmek üzere yola çıktınız... Belki gereken araştırmaları da yaptınız ama sizi orada ne beklediğini tam olarak bilmiyorsunuz.
Beklentilerinizi her zaman düşük tutun. Bu şekilde daha çok eğleneceksiniz ve çalışma kampı bittiğinde tadı damağınızda kalacak.

Günleriniz sabahın erken saatlerinde uyanmakla başlayacak. Kamptan kampa değişme gösterebilir tabi bu saat. Benim gittiğim kampta herkes beraber yatıyordu ve sabah 8'de hoparlörle müzik yayını yapılıyordu. Bir anda herkes Hababam Sınıfı'ndaki meşhur sahne gibi kalkıp şarkı söylemeye ve selamlaşmaya başlıyordu. Kalkanlar, tuvalete gidenler, ayılmaya çalışanlar, giyeceklerini hazırlayanlar... Mutlu bir aile tablosu vardı ortada.

Sonra 8.15'te kahvaltı başlıyordu. Ülkelerin kültürlerine göre değişebilir ancak birkaç dilim ekmeğin yanında tatlı veya tuzlu birkaç çeşit yiyecekten oluşan menüye hazır olun. Yanında da meyve suyu, süt veya kahve.

Kahvaltının ardından herkes belirlenmiş alanda toplanır ve çalışmaya gitmek için hazır olur. Eğer çalışılacak aletler varsa bunlar insanlar arasında paylaştırılır. Algerri'deki kamp için toplanma saati 8.45'ti ve aletler de el arabası, tırmık, kazma, kova ve bahçe makasıydı.

Benim gittiğim kampın çalışma alanlarından biri

Belirlenmiş iş alanına gidilir, iş bölümü yapılır ya da herkes önceki gün yaptığı işe devam eder. Kendi işin bittiğinde ise bir başkasına yardım edersin.

Çalışmanın ortalarına gelince bir mola verilir herkes soluklanır, yanında getirdiği bir şey varsa ağzına birkaç lokma atar, sigarasını içer, dinlenmeye başlar. Bu benim için saat 11-11.30 arasında değişen 15 dakika idi. Kamp liderleri her gün katılımcılara meyve suyu dağıtırdı.

Boş zamanlarda vakit geçirmek için
sutopu oynayan kampçılar
Öğleden sonra belirli bir saatte iş biter ve herkes çalışılan yerden yemek alanına gider. Öğlen yemeği
beraberce yenilir. Asla aç kalırım ben diye düşünmeyin yemekler fazla fazla olacak. Sonrasında ise 1.5-2 saat civarı boş zaman verilir. Ne yapmak istediğinize karar vermek size kalmıştır bu sürede.

Öğleden sonra herkes etkinlikler için bir araya gelir. Bu etkinlikler kültürlerin kaynaşması için katılımcıların sırayla diğerlerine paylaşım yapması ya da beraber oyun oynaması tarzıyla da olabilir, daha önceden belirlenmiş kampın etkinliği de olabilir. Veya tamamen boş da geçirilebilir. Bu kararı vermek kampın insiyatifindedir.

Akşam yemeği için yine herkes toplanır, beraber yenilir ve ardından akşam için yine buluşma saati gelir. Ya da direkt serbest zaman verilir ve yatana kadar istediğinizi yapabilirsiniz.

Gece etkinlikleri
Belirli günler kamp işlerine yardım için sizden talepte bulunabilirler ve bu işler genellikle sıra ile olur. Kampta kaldığım süre boyunca 1 günümde çalışmayarak mutfakta yemek hazırlanmasına yardım ettim, 2 kere de yemeğin ardından bulaşık yıkadım.

Etkinlikler konusunda canınızı hiç sıkmayın, her seferinde yapacaklarınız farklı olacağı için acaba sonrakinde ne olacak diye merakla bekliyorsunuz.

Hafta sonu ise kamptan kampa değişebilir ama bizi 2 geceliğine dağların arasındaki bir tren istasyonuna kalmaya götürmüşlerdi. Tüm vadide bizden başka hiç kimse yoktu. Hayatımda gördüğüm en güzel yerlerden biriydi ve dinlenip diğer insanlarla muhabbet etmek için mükemmel bir ortamdı. Diğer kampların da hafta sonlarında bunun gibi geziler yaptığını duydum.

Göl kenarında dinlenme
Koyduğum resimlerden de aslında olayın bir kısmını anlayabilirsiniz. Bu kampların isimleri gönüllü çalışma kampları olsa da, aslında iş yapma kısmı arka planda kalıyor. Genel olarak çalışma kampları, eğlenme, dinlenme, güzel bir tatil yapma, yeni arkadaşlıklar edinmek üzerine kurulu.

Günlerinizin sürekli eğlenerek geçeceğine emin olun. Kampın her dakikasından keyif alacaksınız.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder