26 Haziran 2015 Cuma

Camino İçin Gereken Motivasyon Nasıl Sağlanır

Camino de Santiago için gereken motivasyon
Kolay değil, yağmur, kar, güneş demeden belki de bir ay boyunca yürüdüğünüz mesafeyi bir günde yürümeniz gerekiyor. Hadi bir gün boyunca yürüdünüz. Aynı tempoyu bir ay boyunca sürdürmeniz gerekiyor. Ancak gözünüz korkmasın. Ben de dahil olmak üzere, aramızdaki hiç kimse günde 25-30 km yürümüyordur.

Belki de bu sebeple ülkemizde çok az kişi El Camino'yu tamamlamak için yola çıkıyor. Ancak merak etmeyin, yol boyunca belki yanınızda Türkler olmayacak ama yalnız da olmayacaksınız. Çok farklı rotalardan geçen Camino de Santiago, kimi rotasında kalabalık, kiminde çok az kişiyi ağırlıyor. Yılda ortalama 200000 kişi Compostela adı verilen sertifikayı almaya hak kazanıyor. İşin en umut verici kısmı ise, bu insanların çoğu normalde hiç yürümemiş insanlar.

60 yaşını geçmiş ve Camino'yu yürümek için gelen o kadar çok peregrino var ki... Bu işin yaşı veya kondisyonu yok. 80-90 yaşındaki insanlar bile yürüyebiliyorsa neden siz yapamayasınız? Tek ihtiyacınız olan, belki de şimdiye kadar kendinize söyleyemediğiniz bir cümleyi söylemek.

Hadi Deyip Gitmek

 

Sadece bir "hadi" demek hayatınızı değiştirecek. Tüm stresi, mücadeleyi, koşuşturmayı, sorumlulukları arkanızda bırakıp kendinizi yenilemek için eşsiz bir fırsat bu.

Üniversiteyi yeni bitirmiş, Camino de Santiago'yu bitirmek için işinden ayrılmış, kendisine gelen iş tekliflerini reddetmiş, hayatı boyunca gerçek anlamda yürümemiş bir örnek var karşınızda. Hayaller mi, kariyer mi sorusunu kendine sorduğu anda deneyimlemek, yapmak, görmek, yaşamak istediği şeyler için kariyerinden vazgeçen standart bir insanım. Diyeceksiniz ki koca yol nasıl bitecek? Belki de siz bu yazıyı okurken, standart bir insanın 800 km yürüyebileceğini kanıtlıyor olacağım. Size bunu anlatıyorum çünkü, elinizdekilerden vazgeçmeniz aslında çok kolay. Bir kere "hadi" demenizden sonra emin olun önünüzde hiçbir engel yok.

Her insanın Camino'yu yürürken bir amacı vardır
Belki de işin en önemli noktası hayallerinizi canlı tutmak. Bir amaç belirlemeniz bunun için yeterli. Yeni bir hayata başlamak istiyorum, tüm kötülüklerimden arınmak, beyaz bir sayfa açmak istiyorum, birini unutmak, fazla kilolarımı vermek, zararlı alışkanlıklarımdan, kötü bir anımdan kurtulmak istiyorum diyebilirsiniz. Camino'yu bitirdiğinizde bu yolun mucizeleri sayesinde dilekleriniz gerçekleşecektir.

Benim de kendime göre hedeflerim var. Her şeyi ardımda bırakıp gitmemin sebebi, çok zorlu bir hedefi başarıyla tamamladığım zaman gelecekte yaşayacağım zorluklar sırasında "Sen Camino'yu yürüdün, bu ne ki?" diyebilmek. Kişisel gelişim diyebiliriz benim sebebime.

Amacınız Doğrultusunda Hareket Edin


Camino'yu yürümeye karar verdikten sonra amacınız doğrultusunda hareket edin. Eğer yeni yerler görmek için gidiyorsanız sürekli olarak yol ile alakalı manzaraların fotoğraflarına bakın. Kendinizin de orada olacağınızı, fotoğraftaki manzaraları göreceğinizi düşünün.

Camino de Santiago boyunca görülebilecek manzaralar
Eğer yeni bir hayata başlamak istiyorsanız, yanınıza alacağınız 'taşa' ve bu taşın neyi ifade edeceğine hemen karar verin. Cruz de Ferro'ya taşınızı bıraktığınızda elde edeceğiniz rahatlığı ve arınmışlığı hayal edin.

Benim de umutsuzluğa kapıldığım zamanlar oldu. Yolun bir kısmını atlayıp sonrasında devam etmek gibi bir düşünceye kapıldım. Az daha tüm hayallerimi yıkmak üzereydim. Bu anda bana kendimi nasıl yol için motive edebileceğimi öğreten insanlarla tanışmam ise büyük bir şans oldu. Doğru kişilerden aldığım öneriler sayesinde büyük bir yanlıştan son anda vazgeçtim.

Yeniliğe Açılan Bir Yolculuk

 

Her attığınız adımda kaderinizi baştan yazacak, yeni özellikler edineceksiniz. Ruhunuzdaki eksik parça tamamlanacak. Yeni yerler görecek, yeni insanlarla tanışacak, çok farklı hikayeler dinleyeceksiniz. Belki de bir daha göremeyeceğiniz insanlarla hayatınızı paylaşacaksınız. Ama hepsinden de önemlisi, iç sesinizi dinlemek, düşünmek, kendi kararlarınızı almak için yeterli vakti bulacaksınız...

Bunların hepsi bir yolda nasıl olabilir ki? Bu yolun çok ayrı bir ruhu, atmosferi ve yaşanmış mucizeleri var. Yüzlerce yıldır iyilik ile dolmuş milyonlarca peregrino, yolu sanki ruhları ile kutsamışlar. Bu mucizevi yola adım atmak içinse, inanmanız ve hadi demeniz yeterli...

Buen Camino



Hiç yorum yok :

Yorum Gönder