27 Nisan 2015 Pazartesi

Gönüllü Çalışma Kampı Nedir

2013 gönüllü çalışma kampı, Algerri-İspanya
Çalışma kampları, Dünya'nın dört bir yanında düzenlenen, çeşitli ülkelerden insanları bir araya gelip, katılımın
gönüllülük esasına bağlı olduğu organizasyonlardır. Kamp süresince sizden istenen; günün belirli saatlerinde, kampın türüne bağlı olarak değişen işlerde çalışmanızdır.

Bunun karşılığında size yatacak yer ve üç öğün yemek sağlamak kampların vaatleridir. Ancak bunun haricinde olayın bir de diğer faydaları var. Değişik ülkelerden bir çok katılımcı geldiği için, her ülkenin kültürünü anlamak, karşılıklı olarak tecrübelerinizi, anılarınızı ve hayatlarınızı paylaşmak, ömür boyu sürecek dostluklar edinmek ve kamp süresince İngilizce konuşup pratik yapmak başta olmak üzere, liste uzayıp gider...

Çoğu iki hafta süren kampların bazıları bir hafta ya da üç hafta olabiliyor. Bu süre boyunca ortalama olarak 15-20 gönüllü, çalışma kampına katılıyor. Her yaştan insan çalışma kampına katılabilse de, genel olarak yaş ortalaması 19-23 arasında.

Çalışmalar kamptan kampa değişiklik göstermekte
Yapacağınız işler kamptan kampa değişmekle beraber, tarihi eser restorasyonu, ağaç dikme-kesme, tarım, yaşlı bakımı, çocuklara kitap okuma ya da benim gittiğim kampın işi olan "ot yolma" gibi değişik türlerde işlerden oluşmakta. İstediğiniz işe göre kamp seçiminizi yapabilirsiniz.

Kamplarda katılımcılar ve liderler olmak üzere iki sınıf bulunmakta. Kamp liderleri tecrübeli yerel insanlardan veya önceki katılımcılardan seçilmekte. Bu insanlar çalışma kampı süresince sizinle beraber çalışmanın yanında, kampa gelecek insanları seçip, onlara yol gösterme, insanların kaynaşmasını sağlama, tercümanlık, yemek hazırlama ve kampta yapılacak sosyal aktivitelerden de sorumlular.

Çalışma kampına başlamadan önce hazırlanan program dahilinde çalışma, yemek, dinlenme, aktivite ve seyahat gibi planlamalar önceden belirlenmekte. Günde 5-7 saat çalışmanın ardından, kalan saatler aktiviteler ve dinlenme saatleri ile akıp geçiyor.

Çoğu çalışma kampı, sizden yabancı dil istemese de, bazı özel işlerde yabancı dil şartı aranıyor. Yine de insanlarla iletişim kurabilmeniz için giriş seviyesinde de olsa İngilizce'ye sahip olmanız istenmekte.

Bir çalışma alanı daha, Algerri Köyü'nün tepesi
Her sene başvuruları, çalışma kamplarının Türkiye'den sorumlu organizasyonu olan Gençtur almakta. Başvuru sırasında ne yapmanız gerektiğini başka bir yazıda aktaracağım. Detaylı bilgiyi, İstanbul-Taksim'de bulunan Gençtur'u ziyaret ederek de alabilirsiniz.

2013 yılında kayıt bedeli olarak benden 225 Euro alındı ve bunun karşılığımda İspanya'nın Lleida eyaletinin Algerri köyünde, 15 gün süren, hayatım boyunca unutamayacağım bir deneyim elde ettim. Bu sene o köyü tekrar görmeye gidecektim ancak maalesef Katalan yetkililer kampımı iptal etmişler.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder