20 Nisan 2015 Pazartesi

El Camino'da Ne Yenir

Camino de Santiago boyunca değişik coğrafyalardan geçeceksiniz ve bu sayede çok farklı mutfakların yemeklerini tatma fırsatı bulacaksınız. Ayrıca, yol sırasında geçilen büyük şehirlerde de her türlü yiyecek çeşidini de bulabilirsiniz. Mideniz bayram ederken cebiniz de kan ağlayabilir. Yiyecek ve içecekler, sizin masraf kalemleriniz arasında büyük bir yüzdeye sahip olacaktır. Ama bütçenizin kontrolünü çok rahat bir şekilde karşılayabilirsiniz.

Albergue kahvaltısı
Kahvaltı: Maalesef bizdeki kahvaltı kültürü dünyanın kalanında yok. Özellikle İspanya kahvaltı konusunda size fazla seçenek sunmayacaktır. Çoğu albergue sabah kahvaltısı verilmekte. Ancak beklentinizi yüksek tutmayın, tost ekmeği ile beraber reçel, fıstık ezmesi veya kaşar peynir, salamdan oluşmakta menüleri. İçecek olarak da meyve suyu ya da kahve ile karşılaşacaksınız. Yine de sadece 1-2 Euro vererek bu kahvaltıya sahip olabilirsiniz. Bazı peregrinolar, sabah kahvaltı faslını atlayarak erkenden yola çıkmayı tercih ediyorlar. Yolda, karşılarına çıkan ilk köydeki restoranlardan alacakları kahveyi içerek ya da omlet-bocadillo (sandviç) yiyerek kahvaltı yapmaktalar. Böyle bir menünün maliyeti size 5-6 Euro'ya gelebilir.

Bocadillo
Öğle Yemeği: Marketlerden alacağınız ekmek, peynir, domates, birkaç meyve ve bisküvi gibi yiyecekler sadece 3-4 Euro'ya ihtiyacınızı giderebilirsiniz. Ya da restoranlarda dilediğiniz yemeği 7-8 Euro'ya alarak ufak çapta bir ziyafet çekebilirsiniz. Unutulmaması gereken konu ise, İspanya'da çok yaygın olan siestadır. Öğlen
saatlerinden, akşam hava serinleyene kadar neredeyse tüm dükkanları kapalı göreceksiniz. Hatta sokakta insan görmek bile neredeyse imkansız hale geliyor. Yemek ihtiyacınızı siesta saatinden önce gidermenizde fayda var.

Menu del peregrino
Akşam Yemeği: Günün en zengin menüsü karşınızda. Her albergue, menu del peregrino denilen, hacılar için hazırlanmış bir menü sunmakta. Birkaç farklı seçenek arasından seçeceğiniz yiyecekleri ve içeceğinizi 7-10 Euro arasında yiyebilirsiniz. Ayrıca, alberguelerde bulunan mutfakta dilediğiniz yemeği hazırlayabilir, hatta diğer insanlarla yemeğinizi paylaşarak seçeneklerinizi arttırabilirsiniz.

Ara Öğünler: Yanınızda sürekli olarak ekmek, peynir gibi malzemeler ile bir-iki meyve taşımanızda fayda var. İnsanın ne zaman acıkacağı belli olmuyor. Ayrıca ufak bir çikolata ile açlığınızı bastırırken, gün boyu ihtiyacınız olacak enerjiyi de depolayabilirsiniz.

İçecekler: Yol boyunca bir çok sebil bulunduğu için, suya para vermenize gerek yok. Yanınızdaki şişeyi her seferinde doldurarak su masrafını ortadan kaldırabilirsiniz. Yine de şişelenmiş su almak isteyenler, marketlerde 1.5 litrelik suyu yaklaşık 1 Euro vererek alabilirler. Soğuk birşeyler içmek isterseniz, çok yaygın olan soğuk kahve işinizi görecektir. Fiyatı ise 0.75-1.5 Euro arasında. Ben çay adamıyım derseniz, size kötü bir haberim var. Siyah çay haricinde her çeşit çayı bulabilirsiniz ama emin olun bizdeki lezzetin yanından bile geçmiyor. Türkiye'den götüreceğiniz birkaç poşet sallama çay işinizi görecektir. Bol miktarda şarap bulunmasından dolayı, su ve şarap ücretleri birbirine çok yakın. Eğer yakalarsanız, karşınıza gelen bir sangria (meyveli soğuk şarap kokteyli) fırsatını da kaçırmayın.
Galiçya'nın meşhur ahtapotu

Ortalama Günlük Harcama: Tüm yiyecek ve içecek masraflarınız, günde minimum 5-6 Euro tutacaktır. Ancak seyahatten keyif almak isteyenler ve yerel yemeklerin tadına varacaklar günde ortalama 15-17 Euro harcayarak bu ihtiyaçlarını karşılayabilirken, restoranlarda tapas, lezzetli Arjantin biftekleri ve Galiçya'da meşhur olan deniz mahsüllerini bol miktarda tüketmek isteyenler günde 25-30 Euro'yu gözden çıkartmak zorunda.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder