18 Nisan 2015 Cumartesi

El Camino'da Kalacak Yerler

El Camino yollarında en çok görülen 3 işaret:
Sarı ok, deniz kabuğu ve albergue
Yorucu geçen bir günün ardından her peregrino (hacı) güzel bir uyku ister. Sabah 9'dan 3-4'e kadar yürüyüp, sonrasında alberguelerde kalmak, El Camino de Santiago'nun gelenekleri arasındadır.

Kelime anlamı hostel olan albergueleri, insanların bir arada, aynı odada, ranzalarda kalması olarak özetleyebiliriz. Aslında bir çok açıdan hostellere benzerler. Ortak duş ve tuvaletler, herkesin beraber kalması, ortak odanın lobi olması gibi.

Bazı alberqueler yeni yapılmış binalar olabildiği gibi, bazıları da gerçekten tarihidir. Bir anda kendinizi 11. yüzyılda kilise olarak kullanılan bir binada da bulabilir, eski zamanlarda hastane veya tiyatro binası olarak kullanılan bir yerde de kalabilirsiniz.

Fiyatları ise inanılmaz uygun. Donativo, yani gönlünüzden ne koparsa mantığı ile kalabileceğiniz albergueler var. Yine de 3-5 bir şeyler vermenizi isteyeceklerdir. Bu durumda taleplerini geri çevirmemenizi öneririm.

Roncesvalles'teki albergue
Normalde ise, gecelik ücretleri 5 Euro'dan başlayan albergueler, size yatak, sıcak duş, tuvalet, mutfak, bir çoğu internet ve bazıları sabah kahvaltısı da sağlarlar. Verdiğiniz ücretin yükselmesi ile doğru orantılı olarak hizmetin kalitesi de artmakta. Ayrıca çoğu albergue çamaşır ve kurutma makinesini de cüzi ücretler ile sağlamakta. Ortalama olarak gecelik 7-8 Euro'ya bütün El Camino yolculuğu boyunca kalabilirsiniz.

Ancak hostellerden ayrı olarak, uyulması gereken fazladan birkaç kural vardır. Her peregrino sabah erken saatlerde kalkıp yürüyüşüne başlayacağı için, bu hostellerde kapılar akşam saat 10 civarı kapanır, ışıklar da 10.30-11 arası kapanır. Böylelikle herkes ihtiyacı olan uykuyu almış olur ve sonraki günün yürüyüşüne kendini hazırlar. Herkes aynı uyku düzenine bir süre sonra alıştığından, toplu bir şekilde hareket etmek sizin için de güç olmayacaktır. Ayrıca yol boyunca yürüdüğünüz ayakkabı ile bu binalara giremezsiniz. Ayakkabılarınızı çıkartıp, girişte bırakmanız isteniyor. Sonrasında da terlikleriniz ile gezebilirsiniz.

Bu mekanlar genellikle sadece bir geceliğine kalmanıza müsaade ederler. Sonraki gün uğrayacak diğer peregrinoların da kalacak yere ihtiyacı vardır. Ayrıca, gün boyu yürümeye devam ederseniz, yer bulma sıkıntısı yaşayabilirsiniz. Bu yüzden en güzel alberque bulma saatleri 3-4 gibidir.

Yol boyunca bulunan yüzlerce alberqueden biri,
Tosantos, Burgos
Eğer tek başınıza, özel odanızda, kendi tuvalet ve duşunuz ile kalmak isterseniz, hem alberguelerde özel oda bulabilirsiniz, hem de yol boyu otellerde konaklayabilirsiniz. Ücretleri değişkenlik göstermekle beraber kişi başı gecelik 15 Euro'dan başlayıp yukarılara doğru çıkarlar.

Ayrıca, bazı peregrinolar yanlarında çadırları ile seyahat ederler. Bu konuda sizi uyarmam lazım ki, İspanya'da açık alanda çadır kurmak yasak. Ama yol boyunca bazı yerlerde çadır kamp alanları mevcut. Bazı oteller ve albergueler de bahçelerine çadır kurmanıza izin vermekte.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder