23 Nisan 2015 Perşembe

El Camino de Santiago'nun Maliyeti

Camino de Santiago boyunca sıklıkla
karşılaşılabilecek bir manzara
Euro'nun yükseldiği her gün, Avrupa'ya seyahat etmek daha da zorlaşıyor. Özellikle öğrenciler için can sıkan bu durum, Camino de Santiago için çok da önemli değil. Çünkü Camino boyunca harcayacağınız paraya siz karar veriyorsunuz.

Kendinize günlük bir bütçe belirlemeniz ve onu aşmamaya çalışmanız tüm seyahatlerinizde uygulayabileceğiniz bir yöntemdir. Günlük kişi başı maliyet yöntemi ile bir hesaplama yapmak gerekirse eğer, yatacak yer, yiyecekler, içecekler ve ufak ekstralar için şu şekilde bir hesaplama yapılabilir:

Günlük 10-15 Euro: Kendinizi yüzyıllar önceki peregrinolar gibi hissedebilirsiniz. Onlar da çok düşük maliyetler ve kısıtlı imkanlarla bu yolculuğu gerçekleştiriyorlarmış. Bu zamanda bu kadar ucuza yapmak mümkün mü? Evet, yapanlar var. Ama her zaman en ucuz alberguede kalıp, sürekli kendi yemeğinizi yapmanız, bazı geceler de yıldızların altında, uyku tulumu ile yatmanız gerekir. Uyarmam lazım ki, aç bile gezdiğiniz günler olabilir.

Günlük 15-20 Euro: Ucuz albergueler sizi bekliyor. Bazen kendi yemeğinizi pişirebilir, bazen de menu del peregrinodan alabilirsiniz. Bol bol bocadillo (sandviç) yiyeceksiniz ama, hesabınızı bilirseniz eğer, kendinizi şımartmak için ekstralara harcayacak bir-iki Euro bütçeniz var.

Günlük 20-25 Euro: Çoğu peregrino, günlük olarak kendilerine bu bütçeyi belirlemiş durumda. Çok fazla açılmadan her akşam peregrino menüsü yiyebilir, bazen de dışarıda bir restorantta enfes yiyeceklerden tadabilirsiniz. Ucuz albergue arayışında olsanız da, yorulduğunuz zaman fazladan 1-2 Euro isteyen albergueler umrunuzda olmayabilir. Öğle yemeklerinizi kendiniz hazırlamanız gerekecektir. Akşamları makarna pişirirseniz, serinlemek için yerel biralardan içmek için bütçenizi ayarlamış olursunuz.

Günlük 25-30 Euro: Albergue seçimi artık size kalmış durumda. Yine de pahalı olanları seçerseniz, günde iki öğün kendi hazırladığınız yemekleri yersiniz. Orta yaşlı Avrupalı ve Amerikalıların genellikle bu bütçeye sahip olduğunu söyleyebilirim. Eğer uyumak için ucuz albergueleri seçerseniz, size geriye neredeyse her istediğinizi yapmaya para kalır.

Günlük 30-40 Euro: Bazı günler kalabalıktan sıkılıp tek başınıza kalmak isterseniz, otele bile gidebilirsiniz. Yemek derdiniz hiç olmaz, her öğünü dışarıda yersiniz.

Günlük 40+ Euro: Artık kral sizsiniz. Dilediğinizi yapacak kadar bütçeniz vardır. Her akşam orta seviye otellerde bile kalabilirsiniz. Ama alberguelerde kalırsanız eğer, bir günde bu kadar çok para harcamak için fazladan uğraşmanız lazım.

Yukarıda hazırlamış olduğum bütçeler, sadece yol boyunca harcayacağınız otel, yiyecek ve içecek masraflarını içeriyor. Konu ile alakalı hazırladığım "Nerede kalınır?" ve "Ne yenir? yazılarında daha detaylı bilgiyi bulabilirsiniz.

Günlük bütçe dışındaki harcamalarınız ise;


  • Hediyelik eşyalar için yapacağınız harcamalar,
  • Ekstradan başınıza bir şey gelirse diye cebinize koyacağınız fazladan 100 Euro,
  • Deniz kabuğu kolyesi, alberguelerde damga bastırmak için her peregrinonun sahip olduğu pasaport (toplamda 5-6 Euro)
  • Eczane masrafınız (su toplamış ayaklar için) diye sıralanabilir.
Tüm maddeleri toplarsanız eğer, 32 günlük bir El Camino'yu en basit ihtiyaçlarınızı karşılayacak şekilde 500 Euro ile yapabilirsiniz. Yaklaşık 1000 Euro ile yola çıkarsanız eğer, size fazlasıyla yetecektir.

Buen Camino

Belki de bu peregrino siz olacaksınız... Pamplona-İspanya

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder