6 Temmuz 2015 Pazartesi

Amsterdam'da Bedava Yapılabilecek 10 Şey

1) Vondelpark: 


Vondelpark
Amsterdam'ın ruhunu anlamak için ne yapmak lazım deseler, çoğu insanın vereceği yanıt; "Vondelpark'ı ziyaret etmek." olacaktır. Kim olursa olsun, ne amaçla gelirse gelsin, her türden insanın birlikte oturup dinlenebileceği, kimsenin birbirine rahatsızlık vermeden dilediğince özgürlüğünü yaşayabileceği, bir yandan mangal yapanların, diğer yanda top oynayanların olduğu bir parktır Vondelpark. Bira içen hippileri, hoparlörden müzik yayını yapan insanları ve su kenarında piknik yapan evli çiftleri ya da torununu parka getiren yaşlı babanneyi burada görmek mümkün. Sadece yiyecek ve içeceklerinizi alın, parkın yeşilliği, ağaçları, gölleri arasında kendinize bir nokta seçip çimenlere uzanın.


2) Nemo:

Nemo
Esasen çocuklara bilimi sevdirmek için yapılmış olan Nemo, ilgi çekici tasarımı ve şehrin merkezinde olması sebebiyle uğrayabileceğiniz yerlerden biri. Özellikle terasına çıkıp Amsterdam manzarasına doyasıya bakabilirsiniz. Müze kısmı ücretli olsa da, gezerken keyifli vakit geçirebileceğinizi söyleyebilirim.



3) Condomerie:


Condomerie
Red Light Street'in tam ortasında, envai çeşit, boy, renk ve desenli prezervatifi bulabileceğiniz, içeride "Aaaa bunu da mı yapmışlar? Yok artık!" diye ağzınız açık dolaşacağınız bir prezervatif dükkanıdır Condomerie. Kendinize bir anı almak isterseniz ya da yakınlarınıza alacak hediye bulamadıysanız, biraz da muziplik yapmak istiyorsanız tam da aradığınız yer burası. İçeri girmek ve dolaşmak bedava. Prezervatiflerden almak isterseniz de, çeşidinden çeşidine değişse de çok da pahalı değiller.



4) Museumplein:


Museumplein
Yemyeşil çimenleri, yerlilerin ve yabancıların uzanıp güneşlenmek için tercih noktası olması, konserleri, Albert Heijn marketin hemen yanında olması... Ama bunların hepsinden öte; Rijksmuseum'a ve Iamsterdam heykeline ev sahipliği yapması... Museumplein, yorulduğunuz zaman gidip çimenlere uzanabileceğiniz, arkadaşlarınız ile keyifle muhabbet edebileceğiniz, Amsterdam rahatlığını ve atmosferini yaşayabileceğiniz yerlerden biri.



5) Red Light Street:


Red Light Street
Dünyaca ünlü Red Light Street, (Kırmızı Fener Sokağı) Amsterdam'da eğlence arayanların uğrak noktasıdır. Özel olarak dizayn edilmiş vitrinlerde duran kadınların sizi içeriye, eğlenmeye davet ettiği Red Light Street, yaz kış demeden her zaman turistlerin en çok ziyaret ettiği yerlerin başında gelir. Özellikle gece vakti daha renkli ve canlı olan caddede dolaşarak vitrinlere bakabilirsiniz. Kadınlarla fiyat konusunda konuşmanız serbest ancak, vitrinin önünde birkaç dakika durmanız bile içerideki kadınları, işlerini engellediğiniz sebebiyle sinirlendirmeye yeter. Perdesi çekilmiş vitrinler ise o anda meşgul olduklarının göstergesi.



6) Waterlooplein Bit Pazarı:


Waterlooplein Bit Pazarı
Ne ararsanız burada var. "Amsterdam'da bit pazarına gittim." diyebilmek için bile gidebilirsiniz. Üstelik şehrin merkezinde olduğu için, ulaşıma da para vermenize gerek olmayacak. Bu pazarda ne mi bulabilirsiniz? 1. Dünya Savaşı'ndan kalan madalyalardan, Elvis plaklarına, 19. yüzyıldan kalan gümüş çatallardan, rengarenk kostümlere kadar eski ve yeni ne varsa Waterlooplein'de. Sadece pazar alanına girip kaybolmanız yeterli. Satılan eşyalara bakarken saatlerin nasıl aktığını fark etmeyeceksiniz bile. Pazar günleri hariç her gün açık.



7) Leidseplein:


Leidseplein
Her daim bir akraksiyon bulabileceğiniz eşsiz bir meydan. Şehrin gece hayatının en yoğun yaşandığı noktalardan biri olmakla beraber, sokak sanatçılarının başka hiçbir yerde rastlayamayacağınız gösterilerini sergiledikleri meydandır Leidseplein. Gidin ve sadece kendinize bir köşe bulup oturun. Geçen insanları izlemek bile hoşunuza gidecek. Ayrıca meydanda bulunan Apple Store'a girerek bedava internet fırsatından faydalanabilirsiniz.



8) Amsterdam Bos:


Amsterdam Bos
Şehrin biraz dışında olan Amsterdam Ormanı size temiz hava ve eşsiz manzaralar vaad ediyor. Eğer bisikletiniz varsa buraya kadar bisiklet sürerek de gidebilirsiniz. Yoksa tramvaylar ile ulaşımı kolaylıkla sağlayabilirsiniz. Şehrin kalabalığından uzakta sakin bir şekilde kafa dinlemek isteyenler için birebir. Yanınızda gelirken yiyeceklerinizi almayı unutmayın. Yeşilin, ormanın ve gölün ortasında, huzur bulacağınız bir yer, Amsterdam Bos.



9) Bedava Kanal Turu:


Amsterdam Kanal Turu
Amsterdam'da Venedik'ten sadece birkaç az kanal bulunmakta. Siz de bu deneyimi yaşamak isterseniz, bunu bedavaya yapabileceğiniz bir yol var. Centraal Station'un (merkezdeki tren istasyonu) hemen arkasından kalkan ve bedava olan birkaç tane feribot bulunuyor. Bu feribotların iki tanesi 10 dakikadan kısa mesafelere gitse de, siz isterseniz en uzun sürenine (Buiksloterdijk feribotu) binebilirsiniz.



10) Sokaklarda Kaybolun:


Wijdesteeg
Belki de şehri dolaşmak için en güzel yöntem bu. Elinizden haritanızı atın ve sokakların arasında dolaşmaya başlayın. Her köşede gözünüze farklı bir şey çarpacak. Özellikle bu tura tren istasyonunun oradan başlamanızı öneririm. Girmedik sokak bırakmayın ve canınızın istediği dükkana gidip yemeğinizi yiyin, alışverişinizi yapın, kahvenizi için.

De Slang'ı (Yılanlı Bina), rengarenk Weijdesteeg'i ve şehrin her köşesinde denk gelebileceğiniz sokak sanatlarını görmek için sadece akışına bırakın. Siz istemeseniz de gözünüze bir eser çarpacaktır. Emin olun sokaklarda kaybolduğunuzda daha çok anıya sahip olacaksınız.


Güncelleme: Maalesef Yılanlı Bina ve Wijdesteeg belediye kararıyla yıkıldı. Bu güzel sokağı ve binayı bir daha görememek üzücü olacak.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder